Bouwen aan sterke onderwijsteams

Een nieuw kernachtig & inspirerend Leiderschapsprogramma

Naar beneden - Academic Vision

Hoe bouw je een sterk onderwijsteam?

Hoe zorg je voor motivatie bij je teamleden om met elkaar aan de slag te gaan?
Wat zijn de randvoorwaarden voor prettige en effectieve teamsamenwerking?
Gedeelde verantwoordelijkheid, dat klinkt mooi, maar hoe creëer je dat?
Hoe geef je ‘als leider’ ruimte aan anderen en behoud je wel de leiding?

Bij deze vragen (en vele andere) staan we stil tijdens dit leiderschapsprogramma
‘Bouwen Aan Sterke Onderwijs Teams’, een inspirerend en kernachtig programma dat je ondersteunt om je leiderschap verder te ontwikkelen en een sterk team te bouwen.

De combinatie van Persoonlijk leiderschap en Teamleiderschap in de onderwijscontext staat centraal.

VUlogo_NL_Wit_HR_RGB_tcm289-201376
utrecht-university-275-logo
uva-logo-uvamerken_eng-1406x236--300dpi
58340fb4-e33a-4d0b-af17-8d596fa93663_WUR_RGB_standard
rugr_feb_logoen_rood_rgb

Actuele leiderschapsthema’s

Aan de hand van thema’s die een wezenlijke bijdrage leveren aan de effectiviteit en betrokkenheid van een team wordt de deelnemers kennisontwikkeling, praktische toepassing en met name ‘bewustwording’ geboden. Thema’s die onder andere aan de orde komen, zijn: Motivatie, Zingeving, Veiligheid, Erkenning & waardering, Autonomie, Ontwikkeling en Verbondenheid. Thema’s die ook naar voren komen in recente boeken over leiderschap, zoals ‘Care to dare’ van prof. dr. George Kohlrieser en ‘Dienend leiderschap’ van dr. Inge Nuijten.

fd00dd21574fdf3935998fd3f4f429fd
Marie-Louise Blankesteijn -AcademicVision

"Dit programma is echte aanrader als je je verder wilt ontwikkelen als leidinggevende of coördinator van onderwijsteams, vanuit een verfrissende en vernieuwende kijk op organisatie."

Marloes Blankestijn - Acting Program Director Science, Business and Innovation, Vrije Universiteit 

Lees verder

"Het programma 'Bouwen Aan Sterke Onderwijs Teams' programma is een aanrader als je je verder wilt ontwikkelen als leidinggevende of coördinator van onderwijsteams, vanuit een verfrissende en vernieuwende kijk op organisatie."

Het programma Bouwen Aan Sterke Onderwijs Teams (BASOT) was voor mij elke keer een punt van rust en inspiratie in mijn drukke werkweek. Ook omdat het wordt gegeven op een externe locatie, kon ik echt even afstand nemen en uitzoomen.De groep is klein, de opzet kernachtig en de sfeer persoonlijk. Alies en collega’s zijn kundige en onderhoudende docenten, met veel kennis van en ervaring met het bouwen van teams en het ontwikkelen van leiderschap in context van hoger onderwijs."
"Inklappen

7 korte en kernachtige sessies

Na een Intakegesprek biedt het programma een kick-off en 6 inspirerende plenaire sessies van 1 dagdeel die verzorgd worden in een locatie buiten de organisatie. Deze externe locatie ondersteunt de deelnemers om met enige afstand en ruimte te leren over hun team en hun (toekomstige) rol als leider van het team. Om rekening te houden met eventuele volle agenda’s en ruimte om het geleerde in de praktijk te brengen wordt dit programma uitgespreid over 8 maanden.

Bouwen aan sterke onderwijsteams 2022
kabouterhuis
TI
Academie van Bouwkunst Amsterdam - AHK
RSC
Fontys

"Ik kan mijn rol nu meer op afstand invullen, zonder de verbinding met mijn team te verliezen"

Naar beneden - Academic Vision

Voor wie ?

Dit In-company programma is voor iedereen die een leidinggevende rol vervult in het onderwijs. Van directeur in het primair onderwijs, tot en school- of afdelingsleider in het voortgezet onderwijs tot een opleidingsdirecteur of leider van een onderzoeksgroep in het hoger onderwijs.

Resultaten

Kortom een kans om de volgende resultaten te bereiken:

Meer rust en effectiviteit in je rol als leidinggevende

Bewuster van jezelf en van jouw leiderschapskwaliteiten

Inzicht en inspiratie over hoe jij kunt bijdragen aan anderen

Een optimale werksfeer in je team

Samen werken aan (onderwijs)kwaliteit

"We leren van elkaars ervaringen en ondersteunen elkaar bij zaken die minder goed lopen. Het programma geeft heldere aanknopingspunten om te leren over, met en van het team."

Madeleine Brouns ~ Program coordinator BSc Health & Life Sciences, VU

Bella-van-Erp-AcademicVision

"Ik leer elke sessie inhoudelijk over het onderwerp, reflecteer op mijn eigen situatie en wordt uitgenodigd om na te denken hoe ik dit in mijn team kan verbeteren."

Bella van Erp ~ Bachelor Coördinator Pedagogische Wetenschappen, VU

Jurgen Haanstra-AcademicVision

De wetenschappelijk onderbouwde sessies hebben mij inzichten gegeven die ik heb ik kunnen inzetten om zowel mijn onderwijsteam als mijn onderzoeksteam te versterken. Dank aan jullie voor het creëren van deze inspirerende cursus!

Jurgen Haanstra ~ Managing director of the Amsterdam Institute of Molecular and Life Sciences

Marina de Regt-AcademicVision

"Ik heb niet alleen veel geleerd maar ook enorm genoten van de bijeenkomsten van de BASOT. De focus op waarden, op persoonlijke ontwikkeling en op het creëren van een veilige ruimte waarin we van elkaar kunnen leren heeft mij geïnspireerd en ik denk met plezier terug aan de ochtenden in de Ruimte en Mid-West."

Marina de Regt ~ Associate Professor and Programme Director at the Department of Social and Cultural Anthropology, Vrije Universiteit

Stan Buijs- AcademicVision

Zoals de BKO of BDB verplicht zijn om onderwijs te mogen geven in het HO, zo zou de BASOT verplicht mogen worden voor iedereen die in het HO leiding geeft aan een onderwijsteam! 

Stan Buis ~ Opleidingscoördinator VU & AmsterdamUMC

Erwin van Vliet- AcademicVision

"Het BASOT programma heeft mij inzicht gegeven in de bouwstenen die nodig zijn voor groei en ontwikkeling. Ik heb geleerd hoe je deze bouwstenen kunt toepassen in persoonlijk leiderschap en leidinggeven aan een team. Dat heeft geresulteerd in een geïnspireerd team dat samen verder wil bouwen aan duurzaam onderwijs. Op professionele wijze leren Alies en Vivianne je reflecteren op je eigen situatie en op die van het team. Hun enthousiasme en betrokkenheid werken zeer aanstekelijk!"

Erwin van Vliet ~ Programme director Psychobiology, UvA

Locatie

Het programma Bouwen Aan Sterke Onderwijs Teams (BASOT) wordt bij voorkeur verzorgd op een locatie buiten de organisatie. Onze ervaring is dat het letterlijk op afstand zijn van de werkomgeving het proces van reflectie en ontwikkeling van de deelnemers bevordert. Wij hebben goede relaties met betaalbare locaties en kunnen indien gewenst meedenken met het vinden van een geschikte locatie.

Naar beneden - Academic Vision

Coörderend Team

Dit programma wordt begeleid door Vivianne Tolen en Alies Zijlstra. Zij zijn beiden zeer ervaren leiderschapscoaches met een schat aan ervaring in het onderwijs. Zij zijn betrokken bij meerdere leiderschapsprogramma’s, zoals de Senior Kwalificatie Onderwijs en de Leergang Onderwijskundig Leiderschap en verzorgen leiderschapscoaching en begeleiding van Managementteams in het onderwijs.

Alies Zijlstra - AcademicVision

Alies Zijlstra

Oprichter, leiderschapscoach en mediator

Vivianne rond

Vivianne Tolen

Partner, leiderschapscoach en procesbegeleider

"Leuk om te merken dat met kleine veranderingen al grote verschillen zichtbaar zijn!"

Evaluatie

Al onze begeleidingstrajecten en programma's laten we evalueren door zowel de deelnemers als de opdrachtgevers.
Wat zij met name waarderen is:
‘de deskundige en betrokken coaches’, ‘de open en inspirerende sfeer’ en ‘de aandacht voor de professionele èn persoonlijke ontwikkeling’.

De gemiddelde eindscore voor dit programma is een:

Programma

BASOT in Online Magazine VU

Interview met Jelle Tichelaar, lector at Hogeschool InHolland and head of a large teaching team Amsterdam UMC):

Pauze knop
“Het programma 'Bouwen Aan Sterke Onderwijs Teams' dat ik eind vorig jaar heb afgerond, werkte voor mij als een pauzeknop en voelde als een cadeautje aan mezelf. Dat kwam vooral door de opzet van het programma. Alle bijeenkomsten vonden plaats op externe locaties, waardoor je het gevoel kreeg er even helemaal tussenuit te zijn."

Verrassende inzichten
“Tijdens de inhoudelijke modules van het programma hebben we de vijf bouwstenen van (team)leiderschap behandeld. Deze onderwerpen leverden voor mij mooie, soms verrassende inzichten op...|"

Lees het hele interview

Amsterdam
VU MC
3
ACTA
4

Wat is jouw of jullie wens voor verdere ontwikkeling?  

Neem graag contact met ons op!